Resa till Dalsland 18-05-16 till 18-05-26


Vi reser via Jönköping och vi gör både kaffe- och

lunchstopp innan vi fortsätter till Dals Rostock 

som ligger på sluttningen av Kroppefjäll, en högplatå och ett naturreservat (sedan 1997) vars högsta topp når 240 meter över havet och stupar brant mot Dalboslätten. 

I trakten kring Dals Rostock bröts det skiffer från 1700-talet fram till början av 1900-talet. Orten har också en rik historia när det gäller hälsa och hälsobringande vatten. Vi besöker här bl a en örtagård och ett textilmuseum. Övernattning i Dals Långed på Baldersnäs Herrgård i två nätter.

Dag 2 Efter frukost är det dags för Dalslands Kanal. Vi går ombord på 120 år gamla MS Storholmen direkt från herrgårdens brygga. Vi färdas genom kanalens slussar och Håveruds akvedukt. Akvedukten är en fritt hängande bro där vattnet leds genom en 33,5 m lång ränna ovanför forsen. Lunch ombord innan vi landstiger i Håverud där vi besöker kanalmuséet, fiskrökeriet, glasblåseriet mm. 

Nästa resmål blir Halmens Hus, Nordens enda halmmuseum med butik för konsthantverk. Halmens Hus ligger i utkanten av Bengtsfors och här ser vi basutställningen som visar hur halmen använts i olika kulturer under lång tid. Gemensam middag på kvällen.

Dag 3 Efter frukost lämnar vi Baldersnäs och beger oss till Dalslands Glashytta där glasmästaren Johnny visar hur man blåser glas på gammalt vis och guidar oss genom glasblåseriets svåra konst. Här finns också butik för bruks- och konstglas samt smide och linne. Resan går vidare mot Skålleruds rödmålade träkyrka från 1600-talet vid sjön Nären. Den sägs vara en av Sveriges vackraste kyrkor och har trots fattigdom och hård beskattning behållit sin profil och charm. Dags att säga farväl av Dalsland för denna gång och bege oss hemåt. På vägen hem gör vi naturligtvis paus för lunch och kaffe. När vi passerar Falköping gör vi gärna ett stopp vid Falköpings Ost om ni önskar få med er en smakbit hem.


Bildtexter och bilder av Owe Eckerberg.
Dals Rostock tågstation i halv skala. Karin kliver i rabatten.


Rostock Brunn numera museumTrädgård  med medicinalväxter


Några resenärer vilar vid Dals Rostoks brunn.


Altartavla utskuren i trä från 1300 talet i Skollerud kyrka

Pampig predikstol i Skollerud kyrka

Bussfika inder överenseende av vår guide Anders

Håveruds kanalmuseum. Christina och Sören begrundar alla båtar

Tomas visar var vi varit

Tomas visar var vi varit


Bänkade för kanalfärd med M/S Storholmen


Bänkade för kanalfärd med M/S Storholmen


Bänkade för kanalfärd med M/S Storholmen


På väg in i en sluss i Håverud


Lunch på M/S Storholmen


Vi vinkar farväl till båten


Ansvarig utgivare:
Informationsansvarig:
Webmaster:
Skapad: Senast uppdaterad:
Tommy Ottosson  Jan Karlsson
Börje Belking

2015-11-07

2015-11-07
tel 013-52460
tel
013-12 81 65
tel 013-15 99 20